UUM Electronic Theses and Dissertation
UUM ETD | Universiti Utara Malaysian Electronic Theses and Dissertation
FAQs | Feedback | Search Tips | Sitemap

Tahap kesedaran risiko jangkitan hiv di kalangan penolong pegawai perubatan di klinik dalam daerah Kota Bharu

Mat Daud, Nawawi (2023) Tahap kesedaran risiko jangkitan hiv di kalangan penolong pegawai perubatan di klinik dalam daerah Kota Bharu. Masters thesis, Universiti Utara Malaysia.

[thumbnail of permission to use-ALLOWED.pdf] Text
permission to use-ALLOWED.pdf
Restricted to Repository staff only

Download (342kB) | Request a copy
[thumbnail of s826627_01.pdf] Text
s826627_01.pdf

Download (1MB)

Abstract

HIV merupakan singkatan kepada Human Immunodeficiency Virus adalah sejenis virus yang boleh memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang seterusnya akan menyebabkan AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) Penyakit ini telah diiktiraf sebagai masalah kesihatan global. Di Malaysia, masih lagi terdapat segelintir petugas kesihatan kurang pengetahuan dalam pengendalian kes penyakit HIV dan kurang kemahiran dari segi
praktikal. Kajian ini melibatkan staf petugas kesihatan iaitu Penolong Pegawai Perubatan yang bertugas di Klinik Kesihatan Daerah Kota Bharu dengan menggunakan pendekatan kualitatif. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti tahap pengetahuan faktor risiko jangkitan HIV dalam kalangan petugas kesihatan terutamanya Penolong Pegawai Perubatan di Klinik Kesihatan dalam Daerah Kota Bharu, Kelantan. Implikasi kajian ini dapat
memberikan sumbangan kepada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ke arah memantapkan lagi kualiti pengurusan kes penyakit berjangkit HIV di Klinik Kesihatan. Selain itu, sebagai keprihatinan dan kesungguhan pihak Pejabat Kesihatan Daerah Kota Bharu dalam memastikan petugas kesihatan bekerja dalam situasi yang selamat. Hasil daripada kajian, pihak Pejabat Kesihatan Daerah Kota Bharu dapat merancang beberapa strategi bagi mengawal dan memastikan tiada risiko jangkitan berlaku di kalangan barisan hadapan ini. Usaha ini haruslah diteruskan serta diambil contoh kepada agensi lain dalam membantu KKM untuk mencapai sasaran Malaysia bebas jangkitan HIV menjelang tahun 2030.

Item Type: Thesis (Masters)
Supervisor : Mohd Isa, Mohd Faizal
Item ID: 10778
Uncontrolled Keywords: Keberkesanan, Risiko Jangkitan, Tahap Pengetahuan, Petugas Kesihatan, Human Immunodeficiency Virus (HIV)
Subjects: R Medicine > RA Public aspects of medicine > RA410.55 Hospital Care.
Divisions: School of Business Management
Date Deposited: 26 Nov 2023 08:14
Last Modified: 26 Nov 2023 08:14
Department: School of Business Management
Name: Mohd Isa, Mohd Faizal
URI: https://etd.uum.edu.my/id/eprint/10778

Actions (login required)

View Item
View Item